meni vsebina zanimivosti stiki povezave domov

Dobrodošli!

gogaPoreklo in zgodovina Slovenov sta zlasti v novem tisočletju spet bolj zavzeto obravnavana, naj bo to zaradi lastne države in večje dostopnosti virov v medmrežju, morda pa celo zaradi podzavestnega pomanjkanja istovetnosti pri sodobnih Slovencih. Zato sem si tudi sam začel shranjevati zanimive ugotovitve iz najrazličnejših zapisov, ki jih je naše državno zgodovinopisje popolnoma zatajilo. Ker običajni državljani v javnih glasilih s takimi vsebinami ponavadi ne dobimo priložnosti, sem se poskusil s knjižico v samozaložbi, pa me je davkarija tako obrala, da mi niti za grafika in tiskarja ni ostalo. Splet je zdaj enostavnejša, cenejša in širšemu krogu bralcev bolj dostopna oblika javnega nastopa, pa še davkariji se izogneš. V vsebinskem sklopu boste lahko našli celotno zbirko mojih člankov iz knjižice Sklaveni Sloveni Slovenci, med ZANIMIVOSTMI posnetke iz drugih virov, v STIKU moj naslov, med POVEZAVAMI pa zanimive izlete v širni svet ljubiteljev drugačnih pogledov na prednike današnjih Slovencev.

trubarjeva

Če nekdo vpraša: Kaj si? Od kje si? Čigav si?, sodobnemu Slovencu brez dolgoveznega razlaganja hitro zmanjka razumljivih odgovorov. Slovenec? Sosedu iz krajevne skupnosti sicer to popolnoma zadostuje, celo "bratu" iz nekdanje skupne države, povprečnemu Brazilcu ali Vietnamcu pa ne pomeni skoraj nič. Komaj, če sta kdaj slišala za Jugoslavijo, za Slovenijo pa najbrž nikoli. In potem se lahko začne: Slovenci sodimo v najštevilčnejšo skupino evropskih narodov -- Slovane. Zdaj se, tudi če znata kakšen svetovni jezik, šele zares zaplete. Kdo so ti množični Slovani, vedo samo v Ukrajini, na Poljskem, Češkem in Slovaškem. Države Slovanije niti na internetu ne bosta našla, pač pa Slovenijo, Slavonijo, Slovakio ... Gre skratka za zmešnjavo, ki se je v samozadovoljni dolini šentflorjanski niti ne zavedamo. Pa smo zato v svetu še manj poznani in priznani, doma pa tudi brez ponosa in brez samozavesti.

kosovelovaTo pa še ni najhuje. Pri takem odnosu namreč dve desetletji lastne države ni ne vem kako pomembno obdobje, saj so nam najmanj dva tisoč let ukradli bližnji in malo bolj odmaknjeni evropski sosedje, ki so nas s predniki vred takorekoč izbrisali iz spomina. Kdor ne spoštuje preteklosti, tudi prihodnosti nima - je morda obrabljeno reklo, vendar kruto resnično. Slovenska država, skrčena na manj kot tretjino tistega, kar so Slověni naseljevali v srednjem veku, že vse od osamosvojitve prepušča vprašanja naših prednikov in preteklosti najbolj zakrknjenim zagovornikom nemških in srbohrvaških teorij. Redki strokovnjaki, tudi iz akademskih krogov, ki pišejo drugačno zgodovino, pa jim očitno nič več ne verjamejo. Ljubiteljski raziskovalci in pisci poskušamo takim prvim lastovkam po svojih močeh pomagati. Tem prizadevanjem so namenjene tudi te strani.